Lapte de pasăre


Soției mele i s-a făcut astăzi poftă de lapte de pasăre. D. a fost și mai încântat de idee, întrucât i s-a părut foarte interesant.
Pot să pun pariu că toți copiii când aud de ”lapte de pasăre” se gândesc că laptele o fi chiar de la vreo pasăre. Eu sigur asta am crezut. Nici poveste.
De fapt e un desert cu spumă de albuș cu zahăr, fiartă în laptele îndulcit, servit alături de sos de vanilie (sos anglais).
Toate bune și frumoase, doar că eu nu mai mâncasem din copilărie așa ceva, darămite să fac eu. Așa că am început să caut rețete pe net și am aflat că denumirea internațională este “Floating Island”.
Cum nici o rețetă nu potrivea cu ce ingrediente aveam eu prin casă, am luat câte puțin din fiecare și am adaptat rețeta mea. N-avea ce să iasă rău, nu? Prima oară, rețetă improvizată, nimic riscant. Ori floating island…ori epavă eșuată.
Ce îmi place la rețetele care necesită lucrul cu mixerul, este că îl pot implica și pe D. (ca de altfel la toate deserturile). Și aici am avut de spart ouă, separat albușuri și gălbenușuri, așa că distracția a fost garantată. Dar cum nu se poate doar distracție, vă zic sincer, când a venit momentul fierberii ‘găluștelor’ din albuș cu zahăr în lapte, am avut niște emoții cum nu am mai avut de mult, mai ales că nu știam cum ar trebui să iasă la sfârșit. Vă zic de pe acum, desertul a ieșit foarte gustos!
Poftă bună!

Lapte de pasăre
Ingredients
- 1 l lapte
- 200 g zahăr vanilat
- 4 ouă
- 50 g nuci/caju – opțional
Instructions
- Am separat gălbenușurile de albușuri.
- Am bătut albușurile cu un praf de sare cu ajutorul mixerului.
- Când spuma de albușuri a devenit consistentă am adăugat 50 g zahăr. Noi am folosit zahăr pudră vanilat pentru a reduce timpul necesar omogenizării, dar orice fel de zahăr e ok. În lipsa zahărului vanilat, e necesară folosirea unei esențe de vanilie sau a unei păstăi de vanilie pentru aroma specifică.
- Am amestecat gălbenușurile cu 150 g zahăr până când s-a topit.
- În timp ce D. a amestecat gălbenușurile, am pus laptele la fiert. Când laptele a început să fiarbă, am dat temperatura pe minim și am început să formez găluște din spuma de albuș. Aici mi-ar fi prins bine o lingură de înghețată, dar ne-am descurcat cu ce am avut.
- Am pus găluștele în laptele care fierbea la foc mic timp de 3 minute pe o parte, apoi le-am întors cu grijă și le-am mai lăsat la fiert încă 3 minute.
- Apoi le-am scos și le-am așezat în boluri.
- Am strecurat laptele printr-o sită și l-am lăsat să se răcească. Apoi am adăugat laptele puțin câte puțin peste gălbenușuri și am mixat amestecul.
- Am pus o oală de apă la fiert și deasupra ei am pus vasul cu crema din lapte și gălbenușuri la aburi/bain-marie, timp de 10 minute. Nu am adăugat făină și nici amidon pentru îngroșare, mai mult am vrut să mă asigur că ouăle nu sunt crude.
- De îndată ce s-a răcit, am adăugat sosul în boluri și am decorat cu niște miez de nucă și caju sfărâmat.
- După o oră de stat la frigider, a fost numai bun de mâncat.