Apple crumble
Am mai avut prin casă vreo trei mere. Zic ‘vreo trei mere’ pentru că de fapt erau patru, dar după ce am ales ce o fost mai bun, au mai rămas trei. Cum D. nu mănâncă mere decât în prăjituri, am ales să fac apple crumble. Sună fancy, nu? De fapt e cea mai simplă prăjitură cu mere. N-o fi ea cea mai aspectuoasă, dar de gustoasă, e gustoasă.
Ca și ingrediente avem nevoie doar de mere, făină, unt, zahăr, scorțișoară și zero talent în bucătărie. La sfârșit iese un desert crocant și sfărâmicios numa’ bun de servit cald. Dacă adăugăm și puțină înghețată peste sau un sos de vanilie, iese un deliciu. Nouă ne-a mai rămas puțin sos de vanilie de la laptele de pasăre, care a picat la țanc.
Apple crumble
Ingredients
- 100 g făină
- 70 g zahăr
- 60 g unt
- 3 mere
- scorțișoară
Instructions
- Am curățat merele, le-am tăiat cubulețe și le-am pus la călit împreună cu 50 g zahăr timp de 15 minute. Am acoperit cu un capac și am amestecat din când în când pentru a nu se lipi.
- Am adăugat într-un bol 100 g făină, 60 g unt și 20 g zahăr.
- Am frâmântat "aluatul" până când ingredientele s-au amestecat.
- Dacă untul e la temperatura camerei, durează mai puțin. Al nostru n-a fost, dar cu atât mai bine că abia l-am desprins pe D. de la frământat și s-a topit între timp.
- Am luat merele de pe foc și le-am turnat într-un vas termorezistent.
- Când merele s-au răcit puțin, am adăugat aluatul peste.
- Am pus vasul în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 35 minute. Timpul de coacere diferă în funcție de cuptor, așa că cel mai bine e să verificați periodic și când crusta devine maronie puteți liniștiți să scoateți vasul. Pentru 3 persoane ingredientele sunt suficiente pentru o singură porție. Pentru două porții dublăm cantitățiile.
- Am pus în farfurie sosul de vanilie ce a rămas extra de la laptele de pasăre și am așezat o bucată de apple crumble peste. Cel mai bun e dacă e servit cald. Merge foarte bine și cu înghețată sau pur și simplu fără nimic pe lângă.