Papanași

Papanași
papanași

Azi am făcut papanași. Nu am făcut mulți, doar trei. “Cei trei papanași”. Căsuțe cu acoperiș, cum le zice D.

Gustoși, pufoși, aromați, toți trei asemănători dar diferiți în același timp: Unul cu dulceață de afine pentru mine, unul cu dulceață de căpșuni pentru soție și unul cu nutella pentru D.

Cu smântână, desigur.

Am pus făina, brânza de vaci, oul, zahărul, bicarbonatul și jumătate de coajă de lămâie rasă, toate la un loc.

Eram convinși că mixerul cu adaptoarele pentru aluat e soluția potrivită ce ne va scuti niște timp pentru a amesteca ingredientele.

Ei bine, nu a fost așa. Am făcut mizerie mare și aluatul nu s-a înghegat, așa că am ajuns să îl frământăm cu mâinile.

Tot răul spre bine, întrucât lui D. i s-a părut mai distractiv așa. Aproape la fel de distractiv precum să facă găuri în papanași.

Au ieșit atât de buni încât cred că îi vom face mai des.

Papanași

Ingredients
  

  • 250 g brânză de vaci
  • 150 g făină
  • 10 g zahăr
  • 1 ou
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • coajă de lămâie rasă
  • ulei pentru prăjit

Instructions
 

  • Am adăugat ingredientele într-un vas.
  • D. a avut responsabilitatea de a sparge oul.
  • Apoi a montat cârligele pentru aluat, convinși fiind că asta ne va scuti ceva timp. N-a fost așa.
  • Am început să amestecăm ingredientele cu mixerul.
  • Și am sfârșit prin a frământa aluatul cu mâinile, metoda cu mixerul neavând succes.
  • Până ce ingredientele s-au amestecat și noi ne-am mânjit pe mâini.
  • Am mai adăugat puțină făină, cât să ni se dezlipească aluatul de pe mâini.
  • Am modelat 3 bile mici și 3 mari. Veți avea nevoie de puțină făină pentru asta, aluatul fiind lipicios. Așa trebuie să fie.
  • Am turtit cele 3 bile mari și le-am făcut câte o gaură în mijloc. Am pus uleiul într-o tigaie pe foc mediu, numai bine ca aluatul să stea 5 minute până să ajungă să fie prăjit.
  • Am prăjit papanașii la foc mediu 4 minute pe o parte, apoi i-am întors și i-am mai prăjit încă 3 minute.
  • Am scos papanașii pe un prosop absorbant, apoi i-am pus în farfurii. Am adăugat smântâna și topping-ul preferat.
  • Papanașii au ieșit pufoși, moi și aromați.
  • Unii dintre noi nu s-au mai complicat cu tacâmurile.