Somon la cuptor cu sparanghel și cartofi dulci
Probabil v-ați dat seama deja: Lui D. îi plac cartofii dulci. Îi place și fileul de somon. Ce D. nu știa că îi place: sparanghelul.
Nu mai mâncase sparanghel până acum, dar aveam o presimțire că o să îi placă, așa că am zis să încerc să îi dau.
Dacă îi place broccoli, spanac, fasole verde și avocado, sigur o să îi placă și sparanghelul (îmi ziceam eu în minte).
Am avut niște cartofi dulci, sparanghel și trei file-uri uriașe de somon. Când zic uriașe, chiar erau uriașe. Au încăput doar două într-o tavă de cuptor, unul ajungând în congelator. Ce să faci, asta pățești când faci cumpărăturile de pe net.
Cele două file-uri au fost arhisuficiente și am ajuns să mâncăm doar unul toți trei. Al doilea a sfârșit prin a fi folosit la un sos alb pentru paste.
Apropo de sosuri, am zis să fac și un sos olandez. Am văzut eu pe net că ar merge cu somonul. Seamănă cu maioneza și în caz în care n-ar fi ieșit cum trebuie, măcar ar fi dat bine în poze. Nu l-am pus în farfurie, ci l-am păstrat separat.
Cu toate că privirea lui D. din poză denotă scepticismul la vederea sparanghelului din farfurie, până la urmă i-a placut:
– Tati, ce-i ăsta?
– Broccoli lunguieț.
Nu m-a crezut, dar i-a plăcut. O să mai facem.
Somon la cuptor cu sparanghel și cartofi dulci
Ingredients
- 2 file-uri somon
- 3 cartofi dulci
- 300 g sparanghel
- ulei de măsline
- sare, piper
- unt pentru prăjit
Sos olandez (opțional)
- 1 ou
- 50 g unt
- 1 linguriță muștar
- lămâie
Instructions
- Am avut 2 cartofi dulci mari și unul mic pe care i-am curățat.
- Am curățat somonul și l-am pus pe foaia de copt. L-am asezonat cu sare și piper.
- Am tăiat cartofii rondele, i-am uns cu puțin ulei de măsline pe ambele părți și am presărat sare peste ei după ce i-am pus pe foaia de copt într-o altă tavă.
- Am pus tăvile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 40 de minute.
- Între timp am pus o oală cu apă la fiert, iar când apa a dat in clocot am adăugat sparanghelul și l-am lăsat să fiarbă timp de 5 minute.
- Apoi l-am scurs de apă și l-am prăjit în unt câte 2 minute pe fiecare parte în tigaia încinsă.
- Pentru sosul olandez am folosit un gălbenuș de ou pe care l-am frecat cu puțină sare, zeamă de lămâie și o linguriță de muștar.
- Am topit 50 de g de unt și l-am pus deoparte.
- Am continuat să amestec la bain-marie compoziția pentru sos deasupra unei oale cu apă fierbinte timp de 4-5 minute.
- După ce am adăugat untul puțin câte puțin și continuând să amestec cu telul, sosul a început să se îngroașe. L-am luat de pe foc și am adăugat o lingură de apă până când a avut consistența dorită.
- După cele 40 de minute la cuptor, cartofii și somonul au fost gata.
- Am servit somonul alături de sosul olandez cu sparanghel și cartofi dulci.